Hoe interspiritualiteit mijn pogingen om medelevend te zijn informeert

Compassie vormt al jaren de kern van mijn interspirituele pogingen. Zoals ik schreef in Co-Human Concord, heb ik compassie gedefinieerd als het vermogen om je in te leven in anderen en dienovereenkomstig te handelen. Misschien kreeg ik dat idee van zenmeester en vredesactivist Thich Nhat Hanh van achter in de twintig. Hij schreef dat Compassie is een werkwoord. Het is niet alleen iets wat je voelt, maar ook iets wat je doet.”

Hier zijn enkele van de andere interspirituele invloeden waarop ik heb vertrouwd om mezelf te informeren

Onze duisternis kennen

Een handvol boeken heeft in mijn leven de omschrijving ‘levensveranderend’ gekregen. A Path With Coronary heart van Jack Kornfield is er een van. Zijn manier om boeddhistische leringen te combineren met psychotherapie heeft een grote invloed gehad op de mindfulness-beweging zoals we die nu kennen.

kornfield schrijft, Compassie is geen relatie tussen de genezer en de gewonde. Het is een relatie tussen gelijken. Alleen als we onze eigen duisternis goed kennen, kunnen we aanwezig zijn bij de duisternis van anderen. Compassie wordt echt wanneer we onze gedeelde menselijkheid erkennen.”

Ik onderschrijf die mening. Ik heb meer compassie gevonden in steungroepen waar mensen bereid zijn zich kwetsbaar op te stellen en hun pijn te delen dan bij therapeuten die afstand houden. Hetzelfde geldt voor mijn coachklanten. Als ik tegen mensen zeg: “Ja, dat voel ik ook”, roepen ze vaak uit: “Echt waar? U? Daardoor voel ik me zoveel beter.”

We gaan allemaal door worstelingen in het leven. Als we proberen er excellent uit te zien, kunnen we ons gezicht redden, maar kwetsbaarheid kan de betere keuze zijn als we medelevend willen zijn.

Geïnformeerd door de Gulden Regel

Omdat ik cultureel christelijk ben opgevoed, stond de Gulden Regel natuurlijk centraal in mijn inspanningen.

“Doe anderen aan wat je wilt dat ze jou aandoen.” heeft twee delen in mijn gedachten.

Ten eerste heb ik een gevoel van eigenwaarde nodig, een gevoel dat ik het waard ben te zijn. Zoals ik al vaak heb geschreven, kwetsen mensen mensen omdat ze vinden dat ze geen liefde en mededogen verdienen en halen ze uit naar degenen die goed voor ze zijn.

Ten tweede, als ik eenmaal dat gevoel van waardigheid voel, breid ik het uit naar anderen en behandel ik ze met hetzelfde respect als mezelf. Ik probeer ook goed te zijn voor anderen als ik me slecht voel over mezelf, maar die pogingen voelen vaak performatief aan.

Albert Schweitzer vatte de leringen van Jezus prachtig samen toen hij dat zei “De enige eis die aan ons wordt gesteld, is de vraag naar liefde.” Zo simpel en toch zo moeilijk.

De geweldloosheid van yoga

In tegenstelling tot de meeste mensen raakte ik geïnteresseerd in de filosofie en psychologie van yoga voordat ik in 1998 yoga-instructeur werd. Het belang van ahimsa – het principe van geweldloosheid en medeleven met alle levende wezens – had grote invloed op mij. de Bhagavad Gita-staten, “Degene die standvastig is in yoga en controle heeft over het zelf, die zonder gehechtheid en zonder haat is voor welk wezen dan ook, bereikt vrede.” Sindsdien heb ik me gelukkig kunnen onthouden van haat, hoewel ik nog steeds bezig ben met mindere versies, zoals irritatie en wrok. Het lijkt alsof ik altijd genoeg ruimte heb om te groeien.

De hele tijd in elkaar

De soefi-mysticus Rumi zei: “Vanaf het second dat ik mijn eerste liefdesverhaal hoorde, begon ik naar je te zoeken, niet wetend hoe blind dat was. Geliefden ontmoeten elkaar uiteindelijk niet ergens. Ze zitten de hele tijd in elkaar.”

Denk erover na. We zijn de hele tijd in elkaar.

Interspiritualiteit heeft mij geïnformeerd

Over het algemeen is interspiritualiteit een waardevol hulpmiddel geweest op mijn reis naar mededogen. Door te leren van de wijsheid van verschillende spirituele tradities, heb ik mijn begrip van compassie kunnen verdiepen en verschillende ideeën en praktijken kunnen gebruiken om meer compassie te krijgen.

Gudjon Bergman
Auteur, coach en docent mindfulness

Aanbevolen boeken door GB:

Afbeelding: CC0-licentie


Leave a Comment